Appelgebakjes met cranberries en noten



  • 8 velletjes bladerdeeg
  • paneermeel
  • 2 appels (ik gebruikte Elstar appels)
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 80 gram noten, gehakt (ik gebruikte pecannoten, walnoten en hazelnoten)
  • 60 gram gedroogde cranberries
  • vanille ijs (of andere smaak naar keuze)
  • eventueel poedersuiker ter decoratie
Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien, eenmaal ontdooid bekleed je de cupcakevorm ermee. Je hoeft de vorm niet in te vetten. Met elk velletje kun je één vormpje vullen. Zorg dat je hem zo strak mogelijk tegen de vorm legt. Het bladerdeeg dat overblijft aan de bovenkant hoef je niet af te snijden. Prik met een vork wat gaatjes op de bodem en schep in elk gebakje een kleine theelepel paneermeel. Dit neemt het vocht van de appels op zodat je geen vochtige bodem krijgt.

Terwijl de plakjes bladerdeeg liggen te ontdooien maak je de vulling. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Voeg suiker en kaneel toe en roer even door. Hak de noten grof en voeg deze met de cranberries aan het appelmengsel toe. Roer weer even goed door.
Vul de taartjes met het appel-noten mengsel. Dat mag best een beetje vol, de vulling zal tijdens het bakken iets slinken.
Bak de appelgebakjes 15 minuten op 225 graden.
Laat ze een tijdje afkoelen in de vorm voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen. Hoe verder de gebakjes zijn afgekoeld, hoe beter je ze uit de vorm kunt verwijderen.
BLADERDEEG HAPJES VAN TEVOREN MAKEN
Als je alle hapjes hebt gemaakt heb je twee keuzes: gelijk afbakken en eventueel later opwarmen of bewaren en later pas bakken.
Gebakken bladerdeeghapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed. Warm ze in zo’n 5 minuten op 225 graden op.
Ongebakken bladerdeeg hapjes bewaar je in een afgesloten bak in de koelkast. Doe wat stukjes bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Op het moment dat je ze nodig hebt hoef je de hapjes alleen nog maar te bakken en kun je heerlijk verse snacks op tafel zetten. Begin maximaal 1-2 dagen van tevoren met de bladerdeeghapjes als je ze later wilt afbakken.

Reacties