Kneutelen ( Jan-in-de-zak)


500 gr gewone bloem (geen zelfrijzende)
2 eieren
100 gr boter ( bv vloeibare soyaboter)
snuifje zout
40 gr verse gist
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel bloemsuiker
1 dl lauwe melk
rozijnen naar wens
siroop - kandijsuiker

in een ruime kom bloem en zout mengen
de gist oplossen in de lauwe melk
daarna melk en gist onder de bloem kneden met de hand
eieren bij doen en zachtjes verder kneden
boter en bloemsuiker bijvoegen
kneden tot het deeg niet meer kleeft.

1/2 laten rusten (liefst op een warme plaats) onder keukenhanddoek

dan kort opnieuw kneden.
de rozijnen onder het deeg kneden.

bolletjes maken van ca 3 cm
de bolletjes zacht in vorm knijpen ( zeker niet te hard knijpen !!!!!)

terug 1/2 uur laten rusten. onder handdoek

ruim water koken.

ca 8 à 10 bolletjes per keer 3 minuten blancheren, af en toe zachtjes draaien
niet té hard doorkoken. dan gaan ze kapot.

opdienen met de siroop of kandijsuiker.

de dag nadien kan de rest in tweeën gesneden worden en gebakken in de pan.




Reacties